El parlamentarisme europeu camina fermament cap a la plena igualtat de dones i homes en l’àmbit institucional. Una de les darreres iniciatives del Parlament de la Unió és The Brussels Binder, una plataforma que té com a objectiu equilibrar la balança de sexes entre els oradors que participin en tots els esdeveniments i debats organitzats per aquesta institució. Segons dades d’EU Panell Watch, en els 299 debats celebrats a Brussel·les per institucions i organismes privats al juny del 2016, només 506 participants eren dones, enfront d’uns 1000 homes. Un 21% tenia només ponents masculins i tan sols un 34 % va registrar paritat de sexes entre les persones intervinents.
Totes les institucions, amb independència del seu àmbit d’actuació, han pres plena consciència de que han d’esdevenir, per se, referents per a la societat en què desenvolupen llur gestió. Parlaments i governs nacionals i locals europeus, institucions i empreses estan esmerçant esforços i recursos per fer realitat la igualtat d’oportunitats de dones i homes al si de llur organitzacions. I ser-ne, al capdavall, exemple i referent d’aquesta consciència.
Així, el repte d’assolir la igualtat efectiva de dones i homes ocupa avui dia els primers llocs de les agendes polítiques i institucionals a tot Europa. Hi ha un acord unànime de que es tracta d’un objectiu ja inajornable. La Cambra legislativa catalana acull la setmana vinent sengles sessions que tenen el feminisme com a element vertebrador de la vida parlamentària i institucional al nostre país. La primera, de caràcter intern, tindrà lloc el proper 17 de setembre. La segona, el dia 18, especialment dedicada a les institucions i governs locals, comptarà amb prestigioses expertes en temes d’igualtat en l’àmbit institucional i en polítiques públiques a Europa.
Institucions compromeses i exemplars
La sessió dedicada al món local porta per títol “Institucions compromeses, exemples d’igualtat efectiva. Plans d’igualtat per avançar en el compromís polític i institucional cap a la igualtat efectiva de dones i homes en el treball”. La Dra. Josefina Erikson, professora i investigadora de la Universitat d’Uppsala, Suècia, especialista en Governança i Polítiques públiques, i Barbara Limanowska, experta sènior en gender mainstreaming de l’Institut Europeu per la Igualtat de Gènere (EIGE), seran les primeres ponents d’una jornada que tindrà la intervenció de Dra. Raquel Serrano, professora Titular del Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de Barcelona, com a referent de la realitat catalana.
L’acte ha estat organitzat a proposta de la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya. El president del Parlament català, Roger Torrent, donarà la benvinguda a les persones assistents; la presidenta de Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, presentarà les conferenciants europees i la directora general d’Igualtat, Mireia Mata Solsona, introduirà la Dra.Serrano i clourà l’acte.