Benchmarking d’igualtat

Una nodrida representació d’importants empreses radicades a Catalunya han compartit avui experiències i bones pràctiques en igualtat de dones i homes en una sessió de benchmarking organitzada per l’Àrea d’Igualtat d’Oportunitats del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (TSF). Assumptes com la incorporació de dones a l’alta direcció, la promoció professional a responsabilitats directives, el dèficit de dones en l’àmbit tecnològic i la corresponsabilitat han centrat una reunió que ha girat al voltant de la idea de canvi de cultura empresarial, cap a una perspectiva de gènere que travessi la totalitat de les organitzacions.

La directora general d’Igualtat, Mireia Mata Solsona, els ha donat la benvinguda, encoratjant-es a continuar avançant i col·laborant per fer de la igualtat d’oportunitats un dels eixos de la cultura empresarial del país. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha subratllat, està activament compromès amb el foment d’aquestes polítiques, que contribueixen a millorar no només les condicions de vida de les persones treballadores, sinó també la qualitat i la productivitat de les pròpies organitzacions.

La sessió, dinamitzada per la consultora Mar Gaya, s’ha centrat en les experiències en gestió de la igualtat de tres organitzacions de referència a Catalunya, representades per Juliana Vilert i Barnet, directora d’Organització i Persones de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; Eva Blanco, Public Affairs Manager d’HP Barcelona i Victòria-Eugènia Martínez Fraile, directora d’Equitat d’Agbar.

 

Dones referents

Des de cadascuna de les seves idiosincràsies empresarials, totes tres intervinents han coincidit en ressaltar la necessitat d’incorporar dones a l’alta direcció, promocionar-les a responsabilitats directives. Aquesta més gran presència de dones, han assegurat, és clau per operar un canvi de cultura empresarial. Alguns aspectes d’aquest canvi, han coincidit, no poden estar determinats per dinàmiques de canvis lents i és urgent accelerar-los.

Entre ells han destacat la cerca de referents femenins en determinats àmbits professionals, com ara els més tecnològics. En aquest sentit, cal esmerçar recursos per promoure l’estudi de carreres tècniques entre les noies i pal·liar un dèficit que, asseveren, cada cop és més acusat respecte dels homesAlgunes empreses ja disposen del seu propi programa de visites escolars, on les dones que desenvolupen tasques molt tecnificades són les encarregades d’explicar a nens i nenes en què consisteixen aquestes feines, que infants i joves encara relacionen fonamentalment amb la masculinitat.

Les participants han corroborat que els plans i les mesures d’igualtat a què les grans empreses estan obligades per llei estan ja plenament integrats com a instruments a les seves organitzacions. Però, en posar-los en pràctica, han constatat que cal fer passes més enllà de la seva estricta aplicació, a la llum de les dades objectives que proporcionen. D’aquí han sorgit iniciatives encaminades a incorporar la transversalitat de gènere en la cultura de la pròpia empresa i fer-la esdevenir-ne un element estratègic, així com actuacions que, més enllà de les polítiques de conciliació, facin efectiva la coresponsabilitat de dones i homes en les tasques de la llar, en la cura dels fills i, sobretot, de familiars dependents.

Pròximes cites

A la trobada han participat representants d’organitzacions d’àmbits empresarials molt diversos, entre les quals poden citar-se Desigual, Acció, Fundació Assistencial Mútua de Terrassa, T-Systems Iberia, Applus IDIADA, RACC, Lear Corporation, Criteria RRHH, Agromillora Iberia, Abasic i Multiserveis Ndavant, així com representants d’organitzacions empresarials com Foment del Treball i d’administracions locals com l’Ajuntament de Badalona.

Aquesta iniciativa de promoció del benchmarking, adreçada a empreses que estan implantant mesures d’igualtat i plans d’igualtat i volen compartir coneixements i experiències, tindrà continuïtat els propers 21 i 28 de juny a Lleida i Barcelona, respectivament. A la capital del Segrià, hi centraran la sessió el testimoni de representants de Federació Allem, B-Biosca, SUPSA Supermercats Pujol (Plusfresc). La sessió del 28 de juny està adreçada a petites i mitjanes empreses i comptarà amb la col·laboració de les empreses Grup Papelmàtic i Fundació Joia.

[En la imatge, d’esquerra a dreta: Mar Gaya, Adrina Bachiller (FGC), Raquel Saco (Cap de l’Àrea d’Igualtat d’Oportunitats del TSF), Juliana Vilert (FGC), Eva Blanco (HP Barcelona) i Victòria-Eugènia Martínez Fraile i Cristina Justicia (Agbar)]

 

Una resposta a “Benchmarking d’igualtat

  1. He anat avui…hi han tret la noticia d la sessio d’avui

    Carla

    El 14 jun 2018, a las 16:05, aeQual 2.0 <comment-reply@wordpress.com> escribió:

    aeQual_2.0 posted: ” Una nodrida representació d’importants empreses radicades a Catalunya han compartit avui experiències i bones pràctiques en igualtat de dones i homes en una sessió de benchmarking organitzada per l’Àrea d’Igualtat d’Oportunitats del Departament de Tre”

Deixa un comentari