El sector metal·lúrgic alemany s’ha mobilitzat, aquest inici d’any, per a aconseguir una mesura prou innovadora: la jornada laboral de 28 hores setmanals, per un període de dos anys, que permet establir un millor equilibri entre els diferents àmbits vitals.
IG Metall, un dels principals sindicats alemanys, va iniciar amb la patronal Suedwestmetall la negociació del conveni col·lectiu del sector metal·lúrgic i electrònic de Baden-Wurtemberg a finals del mes de gener i van finalitzar-la, després de mobilitzacions i vagues, a principis de febrer. El nou conveni recull la possibilitat de reduir la jornada setmanal fins a les 28 hores, per un període de 6 a 24 mesos, per compaginar les cures, estudis o altres necessitats de les persones treballadores amb la garantia que podran recuperar la jornada laboral complerta quan finalitzi aquest termini.
A l’espera de conèixer la incidència real i el nombre de sol·licituds de la mesura per sexe, la mera exigència de major flexibilitat per facilitar la conciliació de la vida laboral i personal és ja una bona notícia, que pot implicar un avenç en corresponsabilitat en l’assumpció de tasques domèstiques i de cura en un sector altament masculinitzat. Una conquesta que va en consonància amb les iniciatives que qüestionen la centralitat del treball remunerat en la vida de les persones i que apunten cap a un major equilibri amb l’esfera reproductiva, on el treball domèstic i de cura ocupi el lloc rellevant que li pertoca com a garant del benestar comú.
Noves propostes i noves veus que omplen buits existents en la lluita contra les desigualtats. Consecucions molt celebrades que creen precedent i que posen la corresponsabilitat i la gestió del temps al centre de la negociació col·lectiva.