Hi són, les dones?

 

 

 

Noranta-un són els anys que han passat des que Benjamin Couprie va prendre aquesta fotografia al Congrés Solvay. Entre les cares dels principals científics que hi apareixen, en sobresurt una a primera fila: la de la Marie Curie, la única assistent dona a la conferència durant molts anys.

Al 2015, gairebé noranta anys després de la imatge, l’Assemblea General de les Nacions Unides va acordar que el dia 11 de febrer se celebrés el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. Els objectius eren clars: donar visibilitat a les dones del camp científic i lluitar contra la permanència de la situació, doncs les barreres per accedir a la investigació i els estereotips de gènere que les  allunyen, continuen existint.

 

Que la situació ha millorat és innegable: segons dades del Ministeri d’Educació, al curs 2014-2015 les dones matriculades en estudis de grau de l’àmbit de les ciències de la salut és del 70% i d’un 51% en el cas de la ciència, però encara d’un 25,8% en el camp de les enginyeries. Si fem una ullada als estudis de doctorat, el percentatge de dones doctorandes en el camp de les ciències se situa al 47,3% i en el 63,2% en la branca de salut. Per tant, la fotografia del sistema universitari és diferent de la situació que observem a la imatge de portada.

Però, fins a quin punt difereix? Si continuem a l’àmbit universitari, les dones docents i investigadores són el 41% del total, i si s’observa l’edat, veiem que la presència de dones s’enfila en les franges d’edat més joves i va disminuint a mesura que augmenta l’edat. No obstant, només un 21,3% de les càtedres porten nom femení.  I aquí rau la similitud més estreta amb la fotografia inicial: les dones hi són, però la promoció i el reconeixement a la seva feina continua encallada. A mesura que s’avança cap als lloc més alts de l’esfera acadèmica i investigadora, la proporció de dones va minvant.

Que la ciència encara sigui vista com un camp d’acció masculí allunya les nenes i les joves d’aquestes metes, i la manca de referents científiques a l’imaginar de les nostres nenes és un flac favor a la carrera d’obstacles que, per se, han de sortejar.

Les dones hi són. Reconeguem-les, també.

 

_
Imatge: Benjamin Couprie, Solvay Conference 1927. 

Deixa un comentari