Ara sí hi compten

Des de 1975, en què Nacions Unides declara el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones Treballadores, no pot afirmar-se que hi hagi hagut gaire a celebrar i sí molt a reivindicar. Avui, malauradament, no n’és pas una excepció. Potser per això cal fer-se ressò de les iniciatives que miren de recuperar, per a la memòria col·lectiva, la feina i el compromís de las treballadores a doble jornada que, mentre pujaven la canalla i s’ocupaven a atendre la llar i àvies i avis, van contribuir, amb el seu esforç, al creixement i al benestar del país, i a eixamplar els drets de la ciutadania.

Fa un dies Sarrià de Ter retia homenatge a les comptadores del paper de la fàbrica Torras. El poble inaugurava una plaça dedicada a aquestes nombroses i silencioses protagonistes de la història local. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que va ser-hi present, va anunciar l’inici de la campanya Igualtat pels carrers i places, que vol recuperar la memòria de les dones treballadores, traient-la al espai públic a través del nomenclàtor dels municipis de tot Catalunya.

 

Un deure ètic i de justícia

Segons la directora general d’Igualtat, Mireia Mata i Solsona, impulsora del projecte, “volem articular un marc de col·laboració amb tots els municipis i entitats municipalistes del país per fer efectiu aquest indefugible deure moral i ètic amb el que és i representa més de la meitat de la població catalana, que ha de poder créixer i desenvolupar-se en peu d’igualtat amb els seus companys en tots els àmbits de la vida. I fonamentalment en el del treball”.

Per a la directora, “com a creador de sinergies, el món local ha d’ésser una veritable locomotora de la igualtat d’oportunitats de dones i homes al nostre país”. La campanya Igualtat pels carrers i places, assegura, “forma part d’aquest anhel i d’aquesta convicció, i no dubtem de la sensibilitat dels consistoris catalans per treure al carrer les artesanes, les treballadores, les investigadores, les creadores, les lluitadores pels drets. Sumar el paper i la significació de les dones al patrimoni de la memòria col•lectiva és més que una obligació amb el nostre conscient col·lectiu: és un acte de justícia inherent a qualsevol societat que aspiri a ser autènticament democràtica”.

La consellera Dolors Bassa, a l’esquerra, amb algunes de les històriques comptadores del paper de la fàbrica Torras Hostench de Sarrià de Ter, durant la inauguració de la plaça amb què el poble hi ret permanent homenatge. En segon terme, l’alcalde de la localitat, Roger Torrent.

La campanya aspira a concitar la complicitat dels consistoris per rescabalar les dones treballadores del silenci i de l’oblit, d’una vida en què sistemàticament han vist escatimats els seus drets i la seva dignitat professional. Perquè ara sí que hi comptin, de debò, als seus pobles i ciutats. En la societat industrial de les comptadores del paper, comptar el paper moneda era, en canvi, responsabilitat privativa dels homes. Ara les màquines han tancat ambdues professions en urnes de museu.

______
Imatges cedides per l’Ajuntament de Sarrià de Ter.

Una resposta a “Ara sí hi compten

Deixa un comentari