Empoderades en l’era digital

El Mobile World Congress ha reflexionat per primer cop en Barcelona sobre la bretxa de gènere en el sector tecnològic. Durant tota la jornada d’ahir, la Cimera Women4Tech, va desenvolupar una variada i concentrada agenda en què s’han reivindicat i debatut fórmules per incrementar la presència femenina en la indústria de la tecnologia mòbil, per implementar-hi millors pràctiques d’igualtat de gènere o per aplicar-hi valors del lideratge femení.

Altes directives de companyies com ara Google, Facebook, SAP, Airtel, Lenovo o Bharti han reclamat a la cimera que les empreses apostin més fermament per promocionar el talent de les dones, han defensat la importància de la diversitat al si de les organitzacions i han instat els poders públics a lluitar decididament contra les desigualtats de dones i homes a les empreses.

El panell de dones líders i inversores va demanar, unànimement, mesures per fer front a l’escassetat de dones a llocs de lideratge en l’àmbit de la tecnologia, particularment masculinitzat. La inversora Terri Mead va criticar la negativa cobertura mediàtica del fracàs de Marissa Mayer al capdavant de Yahoo i la dramàtica caiguda en desgràcia de la fundadora de Theranos, Elizabeth Holmes. “No podem permetre que aquests exemples serveixin perquè alguns mirin d’escampar la idea de que les dones no poden fer-ho“.

 

La veu femenina

Mead va assegurar: “Hem d’assegurar-nos de que aquests fracassos empresarials siguin presos com el que són: casos particulars, i no fracassos representatius de les capacitats de les dones. Encara està per veure què hauria estat capaç de fer un home per manegar la situació de Yahoo”.

Per la seva banda, Radhika Iyengar-Emens, sòcia directora de la consultora de gestió DoubleNova Group, amplià aquest argument remarcant la necessitat de crear models empresarials i de lideratge femenins més positius que encoratgin altres dones a fer el pas cap a l’alta gestió i la inversió en tecnologia. Un estudi de la firma de capital risc Balderton Capital revela que només el 6% dels emprenedors tecnològics en Europa són dones.

bassamatamwc
El Govern va mirar de visibilitzar al MWC el seu compromís amb la igualtat de dones i homes, amb una presència i participació destacades. En la imatge, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i la directora general d’Igualtat, Mireia Mata i Solsona, conversen durant la seva visita al Women4Tech Summit, que va clausurar la consellera de Presidència, Neus Munté.  La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Teresa M. Pitarch, va impartir a l’Espai de la Generalitat la conferència “Don@tic”.

Sabeen Ali, fundadora i directora executiva de la firma d’hackathon Angelhack, va reivindicar també la veu femenina en la indústria de la tecnologia. “Nosaltres són consumidores primàries, però els nostres productes estan sent desenvolupats per homes, incloent-hi la roba interior femenina. Ha arribat el moment d’ocupar-nos de la indústria”, va asseverar.

Tot un món d’oportunitats

En el nostre país, la tecnologia digital és un món ple d’oportunitats per a les dones. Catalunya compta amb 12.800 empreses al sector TIC, que facturem més de 14.000 milions d’euros anuals i ocupen 84000 persones treballadores, un 2,7% de la població catalana ocupada.

La jornada ha comptat també amb intervencions de representants d’Accenture, el Banc Mundial, TechStars o Turner, entre d’altres. El MWC calcula que en l’edició anterior pràcticament el 80 per cent dels visitants eren homes; l’organització espera que la cimera aconsegueixi apujar la participació femenina enguany fins al 25 per cent.

 

Deixa un comentari