Una corresponsabilitat que ja crema

tasquesdomestiques00

La Sisena Enquesta Europea sobre Condicions de Treball d’Eurofound revela que les dones segueixen fent la major part del treball no remunerat relacionat amb les tasques de cura i de la llar. Una dedicació que augmenta extraordinàriament amb l’arribada de fills i filles.

A les llars sense criatures, les dones passen 36 hores a la setmana realitzant un treball remunerat i 12 ocupant-se de les tasques domèstiques i de cura de les persones. Per contra, els homes dediquen una mitjana de 40 hores per setmana al treball remunerat i 5 a exercir la seva quota de corresponsabilitat domèstica.

Si a la llar hi ha menors, la situació laboral per a les dones canvia, però en un sentit invers, reduint dràsticament les seves hores a l’àmbit laboral i augmentant exponencialment la seva contribució a les tasques de cura i de la llar  En aquest cas, els homes també incrementen les seves hores de treball no remunerat a casa, però molt menys que les dones.

Les xifres són concloents i contundents: en les llars en què el fill o filla de menor edat té menys de set anys, les dones passen 32 hores a la setmana en una feina remunerada i dediquen 39 al treball no remunerat de la llar. Els homes, en canvi, dediquen 41 hores a la seva feina remunerada i 15 a les tasques domèstiques i de cura. A mesura que la mainada creix, decreixen les hores que dones i homes empren per a atendre els deures familiars, però la desproporció de corresponsabilitat es manté pràcticament idèntica.

 

Focus monogràfic

El darrer número de Fundació Focus, sota el títol monogràfic”Compaginar treball i vida: creant solucions per a tohom”, posa en relació aquesta realitat amb altres aspectes i factors que afavoreixen o dificulten a les persones treballadores conciliar la feina amb la vida personal i familiar. La publicació es pregunta en quina mesura continua sent important la conciliació quan van disminuint de forma constant les hores de treball, quina incidència hi està tenint la Directiva europea sobre temps de treball i quin paper hi juguen les polítiques de temps de treball flexible.

Pel que fa a la vida familiar, analitza els suports específics necessàries per a les persones que tenen responsabilitats de cura de nens o adults dependent. Des d’altres punts de vista, ofereix una panoràmica sobre la bretxa d’ocupació entre homes i dones i planteja la necessitat de solucions per a les persones treballadores de més edat que no poden continuar realitzant un treball a temps complet.

______
Imatge: 271/365: Planchado…, Andrés Nieto Porras, mod. per aeQual_2.0, sota llicència Creative Commons

Deixa un comentari