Europa afina els instruments de conciliació

CEChildren

Estrasburg insta Brussel·les a igualar a l’alça el dret d’europees i europeus a disposar de les mateixes possibilitats de conciliar la vida laboral, personal i familiar. El proper dia 24 de maig tres comissions es donaran cita per discutir aquesta proposta, la pròpia Comissió Europea, i la d’Ocupació i Assumptes Socials i la de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere del Parlament de la Unió. En representació d’aquest, les eurodiputades Vilija Blinkevičiūtė i Tatjana Ždanoka defensaran un projecte d’informe anomenat “La creació de condicions del mercat de treball favorables per a la conciliació de la vida”.

El document respon al full de ruta i a la consulta pública de l’any 2015 sobre Un nou impuls per encarar els reptes de conciliació de la vida que afronten les famílies treballadores, que plantejava augmentar la participació de les dones en el mercat laboral i l’adaptació de les actuals polítiques de la Unió Europea envers el mercat de treball per tal d’assolir un millor equilibri de la vida personal, familiar i laboral, i enfortir alhora la igualtat de gènere en el món del treball.

 

Qualitat en el treball, qualitat de vida?

L’informe demana a la Comissió Europea que posi en marxa polítiques a favor de la igualtat de remuneració i de les carreres professionals de dones i homes, la millora de mesures relacionades amb permisos per la cura de fills i filles i persones dependents i de la qualitat de l’ocupació. En definitiva, de la qualitat de vida de les persones. També reclama als Estats membres i als interlocutors socials que «garanteixin salaris adequats per a totes les persones treballadores, i mesures per tancar la bretxa salarial de gènere». La proposta subratlla la necessitat de reduir, pel que fa a les dones, l’ocupació a temps parcial «involuntari», determinat en bona mesura per l’assumpció de les responsabilitats familiars.

«És hora que la Unió Europea actuï per promoure una convergència a l’alça entre els Estats membres en mesures de conciliació. És crucial si volem assolir la igualtat real de gènere, la lluita contra l’atur i contra la pobresa femenina i infantil; fer un millor ús de les habilitats i del talent de les persones, i fer front als reptes demogràfics» del continent, asseguren les defensores de l’informe. Cal modernitzar, afirmen, «la legislació vigent de la UE per abordar les deficiències o suplir la manca de legislació en certes àrees, així com enfortir la coordinació entre els Estats per tal de garantir la igualtat de condicions en costos i beneficis» d’aquestes polítiques de conciliació.

La manca de sistemes de permisos remunerats per als pares respecte de les mares, o d’incentius suficients per a utilitzar-los, asseguren, «en lloc de reduir-la, apuntalen la desigualtat de dones i homes»,  sobretot «a l’hora de compartir obligacions laborals i d’assistència familiar». Tot dependrà, ara, de la voluntat i el compromís dels Estats.

______
Imatge: The European Commission – Children Statue, ©Glyn Lowe Photoworks, sota llicència Creative Commons

Deixa un comentari